duminică, 3 august 2014

Magnatul Arpad Pazskany, patronul canalului Look TV, s-ar putea să le tragă o mare țeapă, echipelor din Liga 1! Doar cu UPC și Orange TV, magnatul clujean nu va avea bani pentru plata drepturilor de televizare!

Din această, deja trecută etapă, Look TV a ieșit și din grila de programe a   Romtelecom, canalul Look TV, patronat de magnatul clujean, Arpad Paszkany,  pierzînd încă 1,3 milioane de telespectatori. Astfel, sezonul de fotbal al Ligii 1, 2014/2015 a devenit campionatul cu cea mai mica vizibilitate de după Revoluție.
Doar 1,2 milioane de oameni mai pot urmări astăzi, meciurile Ligii 1, aceștia  fiind abonați ai UPC si Orange TV, singurele companii care mai pot retransmite cele doua posturi de televiziune. De asemenea, iubitorii fotbalului pot opta să  urmărească meciurile și pe Internet, dar pretul pentru un abonament de o zi, la aplicatia Seenow, este de 3 euro.
Pe de altă parte, nu exista nici o informatie privind eventuale negocieri   între RCS-RDS si compania care detine posturile Look, dar sansele pentru parafarea unui acord sunt infime, căci RCS-RDS e la cuțite cu managerul Paszkany!
Prin urmare, chiar dacă Look TV a semnat cu UPC și Orange TV, cele două societăți ce retransmit meciurile din Liga 1, nu-i acoperă lui Paszkany, nici pe de parte, posibilitatea de a-și recupera banii. Iar fostul magnat al CFR-ului, care e în spatele acestui model de business cu Look TV, e pe cale să-și ia o mare țeapă!  Dar... și să o dea cluburilor din Liga 1, cărora nu le va putea plăti drepturile de televizare! Ceea ce ar fi un dezastru pentru campionatul Ligii 1!
Ce i-a mai rămas lu Paszkany? Speranța că negocierile cu Romtelecom vor fi reluate, căci reprezentantii companiei Romtelecom sustin că poartă în continuare,   negocieri pentru retransmiterea posturilor Look TV. Dacă semnează ei, atunci cei de la Digi rămîn izolați și, cine știe? Poate se aliniază. Dar dacă Romtelecom nu semnează, modelul de business sare în aer...
Și uite așa, sportul rege, fotbalul românesc, se va afla în fața a două alternative; ori își va piarde fanii, care vor trece, cu purcel și pisică, în galeria fanilor altor sporturi, ceva mai accesibile telecomenzii televizorului, ori va ieși un  mare  scandal, ce va depăși până și competențele FRF-ului.
Oare și în acest caz, se va ajunge tot la Tribunalul Arbitral du Sport (TAS)/ Court of Arbitration for Sport (CAS) din Elveția, care judecă spețele sportive? (sâc!)  Sau va intra pe fir, DNA-ul românesc, curios din fire să afle, cum s-a derulat așa-zisa "licitație-vânzare directă" făcută de LPF, (licitație, care din câte știm, nu a avut loc, deloc!) privitoare la vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor din Liga 1? Rămâne de văzut...

(Redacția)